Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

eLearning Tools Year in Review


Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα δημοφιλέστερα εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης της χρονιάς που μας πέρασε.

eLearning Tools Year in Review

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Δημιουργώντας..ψηφιακή αφίσα στην τάξη

Τι είναι η ψηφιακή αφίσα ή αλλιώς το glog;

Η ψηφιακή αφίσα ή αλλιώς το glog αποτελεί το πόστερ του 21ου αιώνα. Είναι ένα online πόστερ που επιτρέπει το δημιουργό του να προσθέσει εικόνες, βίντεο, ήχο, κείμενο και γραφικά. Το σημαντικότερο απ' όλα όμως είναι πως δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να δημιουργήσουν.

Ποιο εργαλείο να χρησιμοποιήσω;

Για τη δημιουργία της δικιάς σας διαδραστικής αφίσας ή αλλιώς glog (=graphical blog) προτείνεται να χρησιμοποιήσετε το Glogster. Το Gloster είναι ένα εργαλείο συμμετοχικού ιστού και κοινωνικής δικτύωσης που δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να μοιραστούν μεταξύ τους Glogs, δηλαδή διαδραστικού τύπου αφίσες που μπορούν να περιλαμβάνουν κείμενο, γραφικά, αρχεία ήχου και εικόνας, καθώς και άλλους πολυμεσικούς πόρους. 

Αξιοσημείωτη και ενδιαφέρουσα  είναι και η εκπαιδευτική εκδοχή του εργαλείου, το Gloster EDU. Αποτελεί ένα ασφαλές και εύχρηστο περιβάλλον μάθησης τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τους μαθητές. Το περιβάλλον διεπαφής στηρίζεται στην πρακτική του drag and drop και ως εκ τούτου είναι προσιτό σε μαθητές όλων των ηλικιών, ενώ κρίνεται πρόσφορο και για ποικίλα μαθησιακά στυλ.


Πως να κατασκευάσετε μία ψηφιακή αφίσα (glog)


  1. Δημιουργήστε ένα λογαριασμό στο Glogster 
    1. Aποφασίστε τις είδους στοιχεία θα χρησιμοποιήσετε (εικόνες, video, συνδέσμους) .
    2. Φροντίστε οι πηγές σας να είναι έγκυρες, αξιόπιστες και χρήσιμες για τους μαθητές σας και επίσης να αναφέρεται με σαφήνεια το url απ' όπου τις αντλήσατε
    3. Φροντίστε για τη σωστή χωροταξική τους διαρρύθμιση στο χώρο που έχετε διαθέσιμο 
  2. Αντιγράψτε τη διεύθυνση (URL) του glog σας στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας (ΤΑ GLOG ΜΑΣ), γράφοντας το όνομά σας και προσθέτοντας το url ως σύνδεσμο (μαρκάρισμα του ονόματός σας και κουμπί "Insert > URL ", από την εργαλειοθήκη κειμένου)
  3. Αντιγράψτε τον κώδικα ενσωμάτωσης του glog σας ("embed" για ενσωμάτωση σε ιστότοπο) και ενσωματώστε το στην προσωπική σας σελίδα στο weebly, στην ενότητα "Glogs / διαδραστικές αφίσες"

Πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή αφίσα στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
  • Για κάποια δραστηριότητα που αφορά τη διαφήμιση.
  • Για μια δημόσια ανακοίνωση.
  • Για εικονικά ταξίδια.
Άλλες προτάσεις..
  • Ζητήστε από τους μαθητές σας να συλλέξουν δικές τους φωτογραφίες ή φωτογραφίες από το διαδίκτυο σχετικές με ένα θέμα (π.χ. μεσογειακή διατροφή - τροφές ή έννοιες γεωμετρίας -γεωμετρικά σχήματα που υπάρχουν γύρω μας) και να δημιουργήσουν ένα πόστερ με εικόνες του εκάστοτε θέματος. Μπορούν να κάνουν και σχολιασμό της αφίσας καταλήγοντας σε συμπεράσματα.
  • Ανεβάστε τη φωτογραφία ενός ήρωα παραμυθιού ή ενός ιστορικού προσώπου ή ενός ήρωα της μυθολογίας και ζητήστε από τους μαθητές σας να γράψουν γι' αυτόν.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Μάθηση βασισμένη σε πρόβλημα..μία μέθοδος διδασκαλίας με πολλά πλεονεκτήματα

Η μάθηση βασισμένη σε πρόβλημα (problem-based learning- PBL) αποτελεί μία μέθοδο διδασκαλίας, η οποία προετοιμάζει μαθητές με κριτική σκέψη. Έχει στο επίκεντρο της το μαθητή και σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, η επίλυση προβλημάτων αποτελεί το μέσο με το οποίο αποκτάται η νέα γνώση. Στη μάθηση βασισμένη σε πρόβλημα οι μαθητές μαθαίνουν πώς να είναι αυτοκατευθυνόμενοι και ανεξάρτητοι ώστε να παρακινούνται εύκολα στην επίλυση ενός προβλήματος. Η συγκεκριμένη μέθοδος διδασκαλίας απαιτεί τη χρήση ενός συνόλου ενεργειών και λειτουργιών οι οποίες ακολουθούνται, προκειμένου να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό δίνει έμφαση σε δεξιότητες που είναι απαραίτητες στα στάδια της ανάλυσης, εκτίμησης και σύνθεσης της ταξινομίας του Bloom (1956, 1964).


Ποια τα χαρακτηριστικά της μεθόδου αυτής;

Τα χαρακτηριστικά της μάθησης βασισμένης σε πρόβλημα είναι η έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοκατευθυνόμενης μάθησης, η ελευθερία των μαθητών να ορίζουν οι ίδιοι τους αντικειμενικούς σκοπούς της μάθησης και τέλος η έμφαση στην ομαδική εργασία. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να παρέχει ανατροφοδότηση για την πορεία της μάθησης, να προτείνει πηγές πληροφόρησης και να διατυπώνει διορατικά σχόλια. Ας δούμε όμως στο σημείο αυτό τα στάδια της μάθησης βασισμένης σε πρόβλημα.

Τα στάδια...


  • Εισαγωγή στο θέμα
Εξερευνούμε διαφόρων ειδών θέματα απαντώντας στην ερώτηση "Τι θέλουμε να μάθουμε;"
Οι μαθητές επιλέγουν το θέμα με βάση τα ενδιαφέροντα τους.

  • Δήλωση προβλήματος
Οι μαθητές αναπτύσσουν και γράφουν ποιο είναι είναι το πρόβλημα προς επίλυση.

  • Υποθέσεις
Οι μαθητές μας δουλέυοντας σε ομάδες, κάνουν λίστες με τις πιθανές για αυτούς λύσεις. Επιπλέον, καλούνται να σκεφτούν ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες τους σύμφωνα με τις υποθέσεις που έχουν προηγηθεί.

  • Επιπλέον πληροφορίες
Σε αυτό το σημείο γίνεται η συλλογή πληροφοριών που είναι απαραίτητες για να καλυφθούν τυχόν κενά που υπάρχουν για την επίλύση του προβλήματος. 

  • Συμπεράσματα
Οι μαθητές γράφουν τη λύση και την τεκμηρίωση της και την υποβάλλουν. Μία καλή ιδέα είναι να παρουσιαστούν τα συμπεράσματα από όλες τις ομάδες στην ολομέλεια της τάξης. Ίσως χρειαστεί εκτός από τα αποτελέσματα, να παρουσιαστούν και μελλοντικές προτάσεις.


Χρησιμοποιώντας λοιπόν στην τάξη μας τη συγκεκριμένη μέθοδο, οι μαθητές «μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν», επικεντρώνονται στις ικανότητες που χρειάζονται για την επίλυση του προβλήματος, πειραματίζονται, διερευνούν και ανακαλύπτουν μόνοι  τους τη γνώση.

Παρόλα αυτά, τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι εκπαιδευόμενοι, πολύ συχνά παρουσιάζουν δυσκολίες στο να εντρυφήσουν στη λογική της μεθόδου. Για τους εκπαιδευτικούς, η μετατροπή του τρόπου διδασκαλίας από μία καλά δομημένη διάλεξη σε παρακίνηση-καθοδήγηση, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Για τους μαθητές, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να είναι δυσνόητη ή ακόμα και να προκαλέσει εκνευρισμό καθώς ξεκινούν με ένα πρόβλημα, προσδιορίζουν τις γνώσεις τους γύρω από αυτό, συλλέγουν και μοιράζονται πληροφορίες και επανατροφοδοτούν το πρόβλημα. Ο στόχος δεν είναι πλέον μόνο η σωστή λύση ενός προβλήματος ή η αποστήθιση του περιεχομένου, αλλά και η διαδικασία μάθησης.




Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης -Social Media


Υπάρχει πραγματικά ένας τεράστιος αριθμός μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να βρει κάποιος στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιήσει. Παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο δημοφιλή από αυτά χωρισμένα σε 2 κατηγορίες. 

  1. Social Networking &Sharing
  • Twitter
  • Facebook
  • Google +
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Flickr
  • Slideshare
  • Vimeo
   2. Blogs & Wikis
  • Tumblr
  • Blogger
  • WordPress
  • Wikispaces
Πότε όμως να χρησιμοποιήσουμε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης;

ΟΤΑΝ:
  • Έχουμε ήδη ξαναχρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο μέσο.
  • Γνωρίζουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου του και τους ελέγχους της ιδιωτικής ζωής.
  • Έχουμε ήδη θέσει κάποιο στόχο και αυτός είναι μετρήσιμος, επικεντρωμένος σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο μέσο δικτύωσης επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εμπλοκή των μαθητών.
  • Είναι κατάλληλη η τεχνολογία για το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ.
  • Έχουμε και παρουσιάζουμε στους μαθητές μας ορισμένα παραδείγματα ορθής χρήσης του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης(όσο περισσότερα παραδείγματα, τόσο καλύτερα).
  • Έχουμε προσδιορίσει τη διάρκεια υλοποίησης της δραστηριότητας και αυτή είναι σε λογικά πλαίσια.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονιστεί ιδιαιτέρως πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, απλά για να τη χρησιμοποιούμε .

Πότε να μη χρησιμοποιήσουμε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης;

ΟΤΑΝ:
  • Οι μαθητές αναγκάζονται να παρουσιάσουν δημοσίως τη δουλειά τους , χωρίς οι ίδιοι να το επιθυμούν.
  • Δεν υπάρχει πρόσβαση, παρά μόνο σε περιορισμένες συσκευές.
  • Η ροή του μαθήματος πέφτει κια αποσπάται η προσοχή των μαθητών.

Θεωρείτε πως η εμπλοκή των μαθητών αρκεί για να χρησιμοποιήσουμε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης; Περιμένω τα σχόλια σας.





Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Δημιουργώντας ..ηλεκτρονικά κόμικ (Νο1)


Για τη δημιουργία του δικού σας κόμικ μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο Pixton .


Το Pixton είναι μία δωρεάν διαδικτυακή εφαρμογή που υποστηρίζει τη δημιουργία και φιλοξενία κόμικ. Επιλέγοντας αρχικά τη μορφή που θα έχουν τα καρέ σας, έχετε διαθέσιμη μία μεγάλη συλλογή από έτοιμες φιγούρες, τοπία και αντικείμενα. Μπορείτε να επιλέξετε το φύλο του ήρωα ή της ηρωίδας σας, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τα μαλλιά και το σωματότυπο και να προσθέσετε ένα από τα διαθέσιμα τοπία ως φόντο, καθώς και έτοιμα αντικείμενα (έπιπλα, συσκευές, δέντρα κτλ). Οι χαρακτήρες του Pixton είναι εύκολοι στην επεξεργασία, και μπορείτε να τους κάνετε να λυγίζουν τα μέλη τους και να έχουν διαφορετικές εκφράσεις προσώπου. Μπορείτε να προσθέσετε λεζάντες ως «φούσκες» κειμένου που επίσης μπορείτε να επεξεργαστείτε. Αν επιλέξετε να βάλετε ως φόντο μία δική σας εικόνα (από τον υπολογιστή σας), το μέγεθός της αυτόματα προσαρμόζεται στα καρέ του Pixton. Μπορείτε να προσθέσετε στοιχεία στο πάνω μέρος της εικόνας, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε άλλες αλλαγές.

Αφού τελειώσετε την εργασία σας στο Pixton, έχετε τη δυνατότητα να σώσετε το κόμικ σας στην κοινότητα του Pixton, όπου οι άλλοι χρήστες μπορούν να το σχολιάσουν ή να το ψηφίσουν. Μπορείτε τέλος να το κοινοποιήσετε στο facebook, ή να το στείλετε ως email στον εαυτό σας. Στα email, το κόμικ σας συνάπτεται ως εικόνα σε μορφή PNG –τη μόνη μορφή αρχείου που επιτρέπει να εξάγετε το Pixton.


Πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρονικό κόμικ στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Η δημιουργία του κόμικ από τους μαθητές μπορεί να φέρει πολύ σημαντικές δεξιότητες στην επιφάνεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ομάδες μαθητών που θέλουν να παρουσιάσουν οτιδήποτε με ένα πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό τρόπο.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο έκφρασης όπου στο τέλος κάποιου μαθήματος ή κεφαλαίου ή μιας δραστηριότητας (εκτός ή εντός της τάξης) ,οι μαθητές θα κατασκευάσουν ατομικά ή και σε ομάδες το δικό τους ηλεκτρονικό κόμικ, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τα συμπεράσματά τους, τα σημεία που τους έκαναν εντύπωση ή ακόμα που τους προκάλεσαν δυσαρέσκεια.
Αποτελεί ένα εργαλείο που μετατρέπει τα παιδιά σε δημιουργούς, τα προτρέπει να ενεργοποιήσουν όλη τους τη φαντασία και να φτιάξουν ένα δικό τους έργο με δικά τους σκηνικά και διαλόγους. 

Δώστε επομένως στους μαθητές σας τη δυνατότητα να εκφραστούν μέσα από τη δημιουργία του δικού τους κόμικ και το αποτέλεσμα θα ανταμείψει τόσο εσάς, όσο και τα ίδια.
Ενδεικτικά σε αυτό το σημείο μπορείτε να δείτε τη δημιουργία του δικού μας ηλεκτρονικού κόμικ που αφορά τις παρομοιώσεις. Ζητήστε από τους μαθητές, αφού έχουν διδαχθεί το αντικείμενο, να κατασκευάσουν σε ομάδες το δικό τους ηλεκτρονικό κόμικ, που οι διάλογοι του θα περιέχουν ορισμένες παρομοιώσεις. Προτρέψτε τους μαθητές σας να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν όλη τους τη δημιουργική σκέψη.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΟΜΙΚ

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ας μάθουμε στα παιδιά να προγραμματίζουν

Ο Mitch Resnick του MIT Media Lab μας λέει ότι ο προγραμματισμός δεν αφορά μόνο ειδικούς των υπολογιστών - είναι για όλους. 
Στην παρακάτω διασκεδαστική του ομιλία ο Resnick σκιαγραφεί τα πλεονεκτήματα της διδασκαλίας προγραμματισμού στα παιδιά, έτσι που να μπορούν να κάνουν πιο πολλά, από το να «διαβάζουν» απλά τις νέες τεχνολογίες - αλλά και να τις δημιουργούν.

Ομιλία Resnick

Το Scratch αποτελεί από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στο δίκτυο του MIT. Αποτελεί μία online κοινότητα όπου τα παιδιά μαθαίνουν να προγραμματίζουν.
Καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στο MIT's Scratch Website προκειμένου να προγραμματίσουν τις δικές τους αλληλεπιδραστικές ιστορίες, τα δικά τους παιχνίδια και προσομοιώσεις με τελικό σκοπό να τα μοιραστούν μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο oι μαθητές είναι πιο πιθανόν να κατασκευάσουν ιδέες όταν φτιάχνουν οι ίδιοι κάτι, ένα τεχνούργημα, το οποίο μάλιστα έχει προσωπικό νόημα για τους ίδιους (Harel & Papert, 1991; Kafai & Resnick, 1996).

Ας δώσουμε λοιπόν στους μαθητές μας την ευκαιρία να πειραματιστούν ελεύθερα και να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, το οποίο θα έχει νόημα για τους ίδιους. 
Ας τους δώσουμε μία ώθηση να κάνουν δημιουργική εξερεύνηση.
Διότι οι μαθητές δε λαμβάνουν ιδέες, αλλά φτιάχνουν ιδέες!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Harel I. & Papert S., (1991). Situating Constructionism. Norwood, NJ: Ablex Publishing Corporation.

Kafai, Y. & Resnick M., (1996). Constructionism in Practice: Designing, Thinking,and Learning in A Digital World. Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

24 χρήσιμα web 2.0 εργαλεία

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα 24 χρήσιμα web 2.0 εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην τάξη σας. Αξιοποιήστε λοιπόν..

http://www.slideshare.net/gpalegeo/24-web-20

Virtual Learning - Εικονική Μάθηση

Συμβουλές για μία επιτυχημένη εικονική μάθηση (virtual learning)

Οι μαθητές τη σημερινή εποχή είναι "multitaskers", δηλαδή τους αρέσει να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και βαριούνται εύκολα. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε αυτό υπόψη και να προσπαθούμε να μην αιχμαλωτίζουμε την προσοχή τους για πάνω από 5-20'.

Ποιο όμως είναι το περιεχόμενο που κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο:
  • Ομιλίες
  • Podcasts
  • Αλληλεπιδράσεις μέσω tablet ή τηλεφώνων
  • Παιχνίδια
  • Video
  • MOOCS (Massive Open Online Courses)
Όπως παρατηρούμε οι "νέοι μαθητές" είναι κυρίως οπτικοί τύποι και έχουν μεγαλώσει-γεννηθεί με την τεχνολογία. Είναι κοινωνικοί, δραστήριοι, τους αρέσει να συνεργάζονται. Η χρήση της τεχνολογίας είναι σε θέση εάν αξιοποιηθεί σωστά να :
  • Προσφέρει πρόσβαση σε προσομοιώσεις, παιχνίδια και άλλες αλληλεπιδραστικές δραστηριότητες.
  • Δημιουργήσει ευκαιρίες για συνεχή βελτίωση.
  • Βελτιώσει τα μαθησιακά αποτελέσματα.
Πέρα απ' τα ηλεκτρονικά έγγραφα (documents), θα πρέπει να συμπεριλάβουμε:
  • ενίσχυση των εννοιών-κλειδιών.
  • εφαρμογές που περιέχουν έννοιες-κλειδιά.
  • προσομοιώσεις, ώστε να αναπτυξουν οι μαθητές μας διάφορες δεξιότητες.
  • δημιουργία και άλλου περιεχομένου.
  • την εμπλοκή των μαθητών μας.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Τι αλλαγές φέρνει στην τάξη η ανάπτυξη της τεχνολογίας;

Τι αλλαγές φέρνει στην τάξη η ανάπτυξη της τεχνολογίας;



Με την είσοδο και συνεχή ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών παρατηρούμε πως αλλάζει:
  • η πρόσβαση στην πληροφορία και στη γνώση
  • η αλληλεπίδραση μεταξύ: 1)των μαθητών, 2) των μαθητών και του δασκάλου.
  • ο ρόλος του δασκάλου στη διαδικτυακή μάθηση.
Προκύπτουν "νέοι μαθητές" οι οποίοι:
  • κατέχουν διαφορετική οπτική πάνω στις τεχνολογίες.
  • έχουν συνεχή επαφή με αυτές.
  • τις χρησιμοποιούν συχνά προκειμένου να κοινωνικοποιηθούν, να συλλέξουν πληροφορίες, να συνεργαστούν και να παίξουν.
  • έχουν άλλες προσδοκίες για την εκπαίδευση, την οποία αντιλαμβάνονται ως ένα συμμετοχικό, ενεργητικό περιβάλλον που εμπλέκει όλους τους εκπαιδευόμενους.

Γι ' αυτό ακριβώς το λόγο, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να υιοθετήσουν μοντέλα που αφενός ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες των μαθητών, αφετέρου ανταποκρίνονται στις συνήθειες αυτών των "νέων μαθητών".


Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Αξιολόγηση εκπαιδευτικού λογισμικού


Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, προκειμένου να αξιολογήσουμε το εκπαιδευτικό λογισμικό προτού το χρησιμοποιήσουμε στην τάξη μας.
  • έχει την απαραίτητη παιδαγωγική θεμελίωση;
  • εξασφαλίζει διαθεματική προσέγγιση;
  • υποστηρίζει τη διδακτικη μεθοδολογία;
  • ενημερώνει το/ τη μαθητή/τρια για τα λάθη του/της;
  • καλύπτει τους διδακτικούς στόχους;
  • εξασφαλίζει δυνατότητες συνεχούς αλληλεπίδρασης με τον/τη χρήστη/στρια;
  • διευκολύνει την εκτέλεση ομαδικών έργων και δραστηριοτήτων;
  • αντιμετωπίζει επιτυχώς μαθησιακά προβλήματα;
  • καλλιεργεί την κριτική σκέψη;
  • διευκολύνει και ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών/τριών;
  • είναι θελκτικό και ενδιαφέρον;
  • ωθεί τους/τις μαθητές/τριες στον πειραματισμό;
  • περιλαμβάνει ποικιλία δραστηριοτήτων;
  • βασίζεται σε πολλές και διαφορετικές πηγές;
  • αναπαράγει προκαταλήψεις και στερεότυπα;
  • προσφέρει ευρύ φάσμα έγκυρων πληροφοριών;
  • συνάδει με τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος;
  • μπορεί να εγκατασταθεί με απλό τρόπο;
  • συνάδει με το γνωστικό επίπεδο των μαθητών/τριών;
  • έχει ολοκληρωμένο περιεχόμενο και ανακαλύπτει το γνωστικό αντικείμενο;
  • προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής δραστηριοτήτων;
  • μπορεί να προσαρμοσθεί στις ανάγκες της κάθε τάξης;
  • προσαρμόζεται στο ρυθμό μάθησης των μαθητών/τριών;
  • είναι "επεκτάσιμο";
  • είναι συμβατό με τις προδιαγραφές των υπολογιστών του σχολείου;
  • συνεργάζεται με άλλα προγράμματα;
  • είναι διαδικτυακό;
  • λαμβάνει υπόψη και προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά των μαθητών/τριών;
  • διασφαλίζει τα ατομικά δεδομένα των χρηστών/στριών;
  • τηρεί αρχεία σχετικά με την επίδοση των μαθητών/τριών;
  • προσφέρει σαφείς και έγκυρες οδηγίες στον/στην εκπαιδευτικό;
  • συνάδει με τους στόχους της μαθησιακής διαδικασίας;
  • διαθέτει πλήρεις ηλεκτρονικές οδηγίες χρήσεις;
  • συνοδεύεται από εγχειρίδια χρήσης;
  • προσφέρει τη δυνατότητα ανεξάρτητης χρήσης, στο χρόνο που επιθυμεί ο/η εκπαιδευόμενος/η;
  • έχει διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας;
  • συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων από τους εκπαιδευτικούς;
  • οι δεξιότητες που απαιτούνται για τη χρήση της εφαρμογής αντιστοιχούν στο επίπεδο των μαθητών/τριών;
  • εντάσσεται χωρίς προβλήματα στη διδακτική διαδικασία;
  • υποκινεί και ενισχύει την ενεργητική συμμετοχή;
  • αλληλεπιδρά με το/τη χρήστη/στρια;
  • έχει την απαραίτητη και σαφή θεωρητική βάση;
  • προσφέρει εύκολη πλοήγηση;
  • είναι απλό και κατανοητό;
  • προάγει την ενεργητική μάθηση;
  • συνάδει με τις ανάγκες του/της μαθητή/τριας;
  • προσαρμόζεται στη στρατηγική του/της διδάσκοντα/ουσας;
  • έχει δυναμικό περιεχόμενο;
  • διαμορφώνει ελκυστικό περιβάλλον εργασίας;
  • κουράζει τον/τη χρήστη/στρια;