Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Δημιουργώντας..ψηφιακή αφίσα στην τάξη

Τι είναι η ψηφιακή αφίσα ή αλλιώς το glog;

Η ψηφιακή αφίσα ή αλλιώς το glog αποτελεί το πόστερ του 21ου αιώνα. Είναι ένα online πόστερ που επιτρέπει το δημιουργό του να προσθέσει εικόνες, βίντεο, ήχο, κείμενο και γραφικά. Το σημαντικότερο απ' όλα όμως είναι πως δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να δημιουργήσουν.

Ποιο εργαλείο να χρησιμοποιήσω;

Για τη δημιουργία της δικιάς σας διαδραστικής αφίσας ή αλλιώς glog (=graphical blog) προτείνεται να χρησιμοποιήσετε το Glogster. Το Gloster είναι ένα εργαλείο συμμετοχικού ιστού και κοινωνικής δικτύωσης που δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να μοιραστούν μεταξύ τους Glogs, δηλαδή διαδραστικού τύπου αφίσες που μπορούν να περιλαμβάνουν κείμενο, γραφικά, αρχεία ήχου και εικόνας, καθώς και άλλους πολυμεσικούς πόρους. 

Αξιοσημείωτη και ενδιαφέρουσα  είναι και η εκπαιδευτική εκδοχή του εργαλείου, το Gloster EDU. Αποτελεί ένα ασφαλές και εύχρηστο περιβάλλον μάθησης τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τους μαθητές. Το περιβάλλον διεπαφής στηρίζεται στην πρακτική του drag and drop και ως εκ τούτου είναι προσιτό σε μαθητές όλων των ηλικιών, ενώ κρίνεται πρόσφορο και για ποικίλα μαθησιακά στυλ.


Πως να κατασκευάσετε μία ψηφιακή αφίσα (glog)


  1. Δημιουργήστε ένα λογαριασμό στο Glogster 
    1. Aποφασίστε τις είδους στοιχεία θα χρησιμοποιήσετε (εικόνες, video, συνδέσμους) .
    2. Φροντίστε οι πηγές σας να είναι έγκυρες, αξιόπιστες και χρήσιμες για τους μαθητές σας και επίσης να αναφέρεται με σαφήνεια το url απ' όπου τις αντλήσατε
    3. Φροντίστε για τη σωστή χωροταξική τους διαρρύθμιση στο χώρο που έχετε διαθέσιμο 
  2. Αντιγράψτε τη διεύθυνση (URL) του glog σας στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας (ΤΑ GLOG ΜΑΣ), γράφοντας το όνομά σας και προσθέτοντας το url ως σύνδεσμο (μαρκάρισμα του ονόματός σας και κουμπί "Insert > URL ", από την εργαλειοθήκη κειμένου)
  3. Αντιγράψτε τον κώδικα ενσωμάτωσης του glog σας ("embed" για ενσωμάτωση σε ιστότοπο) και ενσωματώστε το στην προσωπική σας σελίδα στο weebly, στην ενότητα "Glogs / διαδραστικές αφίσες"

Πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή αφίσα στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:
  • Για κάποια δραστηριότητα που αφορά τη διαφήμιση.
  • Για μια δημόσια ανακοίνωση.
  • Για εικονικά ταξίδια.
Άλλες προτάσεις..
  • Ζητήστε από τους μαθητές σας να συλλέξουν δικές τους φωτογραφίες ή φωτογραφίες από το διαδίκτυο σχετικές με ένα θέμα (π.χ. μεσογειακή διατροφή - τροφές ή έννοιες γεωμετρίας -γεωμετρικά σχήματα που υπάρχουν γύρω μας) και να δημιουργήσουν ένα πόστερ με εικόνες του εκάστοτε θέματος. Μπορούν να κάνουν και σχολιασμό της αφίσας καταλήγοντας σε συμπεράσματα.
  • Ανεβάστε τη φωτογραφία ενός ήρωα παραμυθιού ή ενός ιστορικού προσώπου ή ενός ήρωα της μυθολογίας και ζητήστε από τους μαθητές σας να γράψουν γι' αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου